Duurzame Dinsdag, door welke duurzame bril kijk jij?

“Vandaag is het Duurzame Dinsdag!

Goed om extra aandacht te besteden aan hoe wij met duurzaamheid omgaan. Als ik op het kantoor van Inter Groep Bouw & Infra om me heen kijk, blijft er altijd ruimte voor verbetering. Op de ene vestiging staan al veel planten en die krijgen nog water ook. Op de andere vestiging wordt afval gescheiden. De verschillen tussen de vestigingen laten zien dat collega’s initiatief nemen, maar dat er nog genoeg te doen is.

Wat is duurzaamheid nou eigenlijk? Een van de definities van duurzaamheid die mij inspireert is de Brundtland definitie. Welke voortkomt uit het rapport ‘Our common future’ uit 1987 en duurzame ontwikkeling beschrijft. ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ Een andere veel voorkomende definitie zijn de welbekende drie P’s (People, Planet, Profit/Prosperity).

Het realiseren van een klimaatadaptieve leefomgeving is daar een onderdeel van. Bij Inter Delta Nederland is ons uitgangspunt een klimaatadaptieve leefomgeving. Dit betekent rioolberekeningen met buien van de toekomst, maar vooral werken met maatregelen die voorkomen dat het regenwater (direct) in het riool komt. De buitenruimte en de druk daarop speelt dan een grote rol. We gaan daar integraal aan de slag met water, groen, infra, hoogtes, kabels en leidingen. Al dit water opvangen en verwerken kunnen we niet alleen. Daarbij moet ook op particulier terrein water opgevangen worden. Anderzijds hebben burgers ook wensen voor de openbare ruimte in hun wijk.

Een wijk klimaatadaptief maken of duurzame materialen op kantoor, beiden doe je samen met je klant en je collega’s. Ik kan niet wachten om het volgende project weer met een duurzame blik te bekijken, door welke duurzame bril kijk jij?”

– Marieke Maas –